Lean a termelésben

Lean

Maga a lean szemlélet a termelésből, azon belül is az autóiparból indult el. Itt jelentkezett először igény arra, hogy a gyártási folyamatokat minél hatékonyabban, minél kevesebb veszteséggel lehessen működtetni.
lean_termeles

MP900402691_sHa nagyon szigorúan nézzük, akkor bármilyen árucikk előállítása során kizárólag a gyártásban történnek értékteremtő lépések. Szerencsére az a hiedelem, hogy a lean csak termelési környezetben használható, mára kezd eltűnni, és egyre több más szektor – pénzügyi szolgáltatások, egészségügy, építőipar és egyes helyeken még a közszféra is – elkezdte alkalmazni ezeket az elveket.

Azoknál a cégeknél, akik lean bevezetésén dolgoznak, a kiindulópont mégis a leggyakrabb esetben a termelési környezet, hiszen itt alkalmazhatóak legegyszerűbben az eszközök, illetve a módszertan. Az ok, hogy miért illeszthető bármely technológiára a lean szemlélet abból adódik, hogy ez a módszer nem az értékteremtő lépésekkel, tehát a technológiával foglalkozik, hanem pont a vevő számára értéket nem teremtő lépésekkel, vagyis a veszteségekkel, melyek ugyanúgy megtalálhatóak bármelyik környezetben. Az egyes veszteségtípusok megoszlása változó lehet az iparágtól függően, de jelen vannak, és a megszüntetésükhöz szükséges lépések is azonosak.

MP900400417_sAzok a cégek, akik sikeresen alkalmazták a lean szemlélet elveit a termelésben, kezdik felfedezni, hogy ezek ugyanúgy kiterjeszthetőek a szigorúan vett gyártáson túl az egyéb folyamatokra is. Először a gyártósorról továbblépve gyárkaputól gyárkapuig, vagyis bevonva a logisztikai folyamatokat, a különböző kiszolgáló funkciókat is a gyártástervezéstől kezdve a beszerzésen keresztül az IT folyamatokig. Azután a következő lépésben rájönnek arra is, hogy az egyes gyártó cégek nem működhetnek egymástól elkülönült szigetek gyanánt, hiszen a legalapvetőbb alapanyagoktól a végfelhasználóig ugyanúgy egy értékfolyamat működik, mint egy gyáron belül. Ugyanazokkal a veszteség fajtákkal.

Itt az idő, hogy a termelő cégek felismerjék, hogy a lean szemléletet el kell terjeszteni az egész gazdaságban, a saját érdekükben. Egy jól működő gazdaság – nem csak gyártás – lehet a kulcsa a túlélésnek.

 

Kapcsolódó lean eszközök:

VSA
6S
Standard work
Cella építés
Kanban
TPM
SMED
Eredményeink


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/econ/public_html/modules/mod_lofarticlesslideshow/helper.php on line 292
Különleges projektek
Corvinus Egyetem
Lean Thinking
Felmérés, audit
E-Con Solutions
Folyamatfejlesztő és Tanácsadó Kft.

1119 Budapest, Bornemissza tér 12.
Tel.: +36 1 246-7193
Fax: +36 1 700-2599
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

FAT01FAT02FAT03FAT04
FAT06FAT08FAT08FAT09