Első lépések a lean bevezetés folyamatában

Értékáram elemzés

Az értékáram-elemzés azoknak a folyamatoknak az összessége, amelyek során ábrázoljuk a folyamatainkat, távolságukat a tényleges vevői igényektől; majd ez utóbbiaknak és a lean szemléletnek megfelelően tervezzük meg termékeinket, szolgáltatásainkat, működésünket.
VSA_3

A lean bevezetés első lépéseként folyamatainkról részletes, adatokkal és információkkal alátámasztott (tér)képre van szükségünk. Az eszköz több lépcsős alkalmazásával ábrázoljuk a jelenlegi helyzetet, valamint hogyan és milyen lean eszközök szükségesek folyamataink fejlesztéséhez (kaizen, projektmunka).

Az Értékfolyamat térkép három fajtáját különböztetjük meg:

Jelen állapot térkép VSA

 

A Jelen állapot térkép elkészítésének fő célja egy vállalati folyamat (termelési, logisztikai vagy adminisztratív) valós átfutási idejének meghatározása, az értékteremtő, illetve nem értékteremtő tevékenységek arányának felmérése, a veszteségforrások és tartalékok kimutatása. A térkép elkészítése során vizsgáljuk továbbá az adott folyamat egyes műveletei között várakozó készleteket (WIP), az információáramlást, manuális- és gépi ciklusidőket, átállási időket.

 

Ideális állapot térkép  VSA

 

Az Ideális állapot térkép egy határoktól, kötöttségektől, veszteségforrásoktól mentes tökéletes állapotot, folyamatot tartalmaz. Meghatározása során valóban szabadjára engedhetjük fantáziánkat és elképzeljük, mi történhetne, ha rendelkezésünkre állna minden erőforrás és lehetőség, amire csak szükségünk lehet.
(Nem minden esetben készül el)

 

Jövő állapot térkép VSA

 

A Jövő állapot térkép időben a Jelen állapot  illetve az Ideális állapot térképek között helyezkedik el, mégis ezt a térképet készítjük el utoljára. A folyamatunk ténylegesen tervezett, jövőbeli állapotát tartalmazza, amelyben kevesebb a veszteségforrás, alacsonyabbak a készletek és gyorsabb az átfutási idő. Alapja a jelen állapot térkép, és többnyire fél- egy évre előretekintve készítjük el.

 

 

Kapcsolódó lean eszközök:

Standard work
Cella építés
Kanban
TPM
SMED
Eredményeink 


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/econ/public_html/modules/mod_lofarticlesslideshow/helper.php on line 292
Különleges projektek
Corvinus Egyetem
Lean Thinking
Felmérés, audit
E-Con Solutions
Folyamatfejlesztő és Tanácsadó Kft.

1119 Budapest, Bornemissza tér 12.
Tel.: +36 1 246-7193
Fax: +36 1 700-2599
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

FAT01FAT02FAT03FAT04
FAT06FAT08FAT08FAT09