Oktatás és tréning 

Lean Képzés

A lean szemlélet bevezetése kapcsán a képzéseket több lépcsőben kell elképzelni: a lean szemlélet alapjainak megismertetése csak az első lépés ahhoz, hogy a dolgozók aktívan tudják használni a tudásukat a mindennapi munkájuk során.

"Nincs rossz diák, csak rossz tanár"

lean_trening_1
 

Az első lépcső a dolgozók megismertetése magával a szemlélettel, hogy milyen eredményeket hozhat, és ezeknek az eredményeknek az eléréséhez mit kell tenni, illetve mivel járnak. Ezen a szinten azt kell elérni, hogy az emberek megnyíljanak, elfogadják azt, hogy a megszokottól esetleg teljesen eltérő módszerekkel is lehet jó, vagy jobb eredményeket elérni. Ezen a szinten nem szükséges, hogy mindenki tisztában legyen a különböző eszközökkel, és azok lehetséges alkalmazási lehetőségeivel. Fel kell nyitni a szemüket, hogy megtanuljanak lean szemmel látni, hogy megtanulják észrevenni a veszteségeket, hiszen ez az első lépés a fejlődés útján.

Egymásra épülő gyufa - tréning és oktatás

A következő szint lehet, amikor folyamatok fejlesztése érdekében – az előzetes folyamatelemzés által meghatározott jövőkép eléréséhez – elkezdődnek az összehangolt Kaizen események. Ekkor már behatóbban kell ismerniük a résztvevőknek a használt eszközöket, megérteniük a folyamatlépéseket, hogy tevékeny részesei lehessenek a fejlesztésnek. Nem szabad szem elől téveszteni, hogy a lean szemlélet szerinti fejlődésnek legnagyobb erőforrása, és az ötletek tárháza azokban a dolgozókban rejlik, akik részesei a folyamatoknak, ismerik azok hátrányait, melyekkel nap mint nap találkoznak.

A harmadik lépcsőfok a belső lean tanácsadók, vagy specialisták képzése lehet. Az ő segítségükkel válhat a lean szemlélet még inkább részévé a mindennapoknak. Ez azonban már sokkal komolyabb felelősséget is jelent, ezért nekik van szükségük a legmagasabb szintű szakmai ismeretekre, de emellett egyéb, személyre szabott képzésekre is szükség lehet (pl. prezentációs, kommunikációs tréningek), hogy feladatukat minél sikeresebben el tudják látni.

Bármelyik szintről beszélünk is, fontosnak tartjuk, hogy a képzések minél interaktívabbak legyenek, a résztvevőknek ne egy előadást kelljen végighallgatniuk, hanem tevékenyen vegyenek részt, osszák meg korábbi tapasztalataikat, alakuljon ki egy eszmecsere a lean szemlélet köré építve. Hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a különböző eszközöket minél gyakorlatiasabb formában ismertessük meg. Ehhez rendelkezésre állnak különböző szimulációs gyakorlatok, melyek során játékosabb körülmények között tudjuk bemutatni a veszteségek kiküszöbölésének lehetséges formáit.

 

Kapcsolódó témakörök:

Lean menedzsment tréning
Lean alaptréning
6S workshop
SMED workshop
Szervezetfejlesztés tréningek


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/econ/public_html/modules/mod_lofarticlesslideshow/helper.php on line 292
Különleges projektek
Corvinus Egyetem
Lean Thinking
Felmérés, audit
E-Con Solutions
Folyamatfejlesztő és Tanácsadó Kft.

1119 Budapest, Bornemissza tér 12.
Tel.: +36 1 246-7193
Fax: +36 1 700-2599
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

FAT01FAT02FAT03FAT04
FAT06FAT08FAT08FAT09